Brussel niet gecharmeerd van het Nederlandse natuurbeleid

14 apr

Door Lotta Hermans

TILBURG – De Europese Commissie reageerde uitgelaten op de uitspraak van Henk Bleker, staatssecretaris van Landbouw, dat ‘de EU haar ecologische doelen te hoog heeft gesteld’. Volgens Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy (D66) groeit in Brussel de ergernis over het Nederlandse natuurbeleid. “Nederland lijkt voortdurend onder allerlei internationale afspraken uit te willen”, aldus Gerbrandy.  

De Europese Commissie maakt zich terecht zorgen over de trage vooruitgang van de Europese natuurdoelen. Staatssecretaris Bleker van Landbouw probeert de Natura 2000-gebieden terug te brengen. Vorig jaar probeerde toenmalig minister president Balkenende het natuurbeleid ook al te versoepelen. “Aan afspraken over het beschermen en stimuleren van de biodiversiteit kan niet worden getornd”, beantwoordde de Commissie op vraag van de Europarlementariër. 

De groeiende irritatie in Brussel uitte de Europese Commissie deze week aan kabinet Rutte in een brief over het Westerschelde-dossier. Bleker wil de Hedwigepolder liever niet onder water zetten. Natuurmonumenten adviseert het kabinet om zich de signalen die Gerbrandy opvangt in Brussel aan te trekken. De natuurvereniging bepleit dat de EU-richtlijnen niet zomaar versoepeld kunnen worden, want de regels zijn zorgvuldig opgesteld en zijn er niet voor niets. “We snappen dat Nederland flink moet bezuinigen en dat natuur daar niet aan kan ontkomen, maar vinden ook dat die bezuinigingen evenredig doorgevoerd moeten worden. Wij hebben het idee dat er buitenproportioneel wordt bezuinigd op natuur en voornamelijk op de ecologische hoofdstructuur”, zegt Onno Groustra van Natuurmonumenten. 

In het kader van het beschermen en stimuleren van de biodiversiteit spelen de Natura 2000-gebieden en de op nationale schaal vergelijkbare ecologische hoofdstructuur (EHS) een hoofdrol. Natuurmonumenten is dan ook vooral bezorgd over Blekers bezuinigingen op de EHS. Kabinet Rutte wil veertig procent bezuinigen op natuur en de EHS moet in 2018 gerealiseerd zijn. Staatssecretaris Bleker wil bezuinigen door de verbindingszones van de EHS te schrappen. Deze maatregel baart Natuurmonumenten zorgen, want deze zones maken een wezenlijk onderdeel uit van de structuur. Zonder de zones kunnen dieren zich niet verspreiden met als gevolg dat bepaalde dieren doodgaan. “We zijn best bereid om mee te denken hoe geld bespaard kan worden op het realiseren van de EHS, maar we worden vaak niet eens direct betrokken”, aldus Groustra.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: