Commissie hekelt intimidatie Roma, maar kan niets doen

14 apr

Door Syme van der Lelij

TILBURG – De behandeling van Roma in Hongarije is onaanvaardbaar. Dat vindt eurocommissaris Viviane Reding van justitie. Op een bijeenkomst van EU ministers van justitie, dinsdag, verzocht ze Hongarije om op te treden tegen extreem-rechtse groeperingen. Die gebruiken geen geweld tegen Roma, maar houden wel parade’s en marsen om de miljoen Roma in Hongarije te intimideren.

Mars van de extreem-rechtse Hongaarse Garde

Omdat de rechte para-militaire groeperingen zoals ‘de Hongaarse garde’ geen geweld gebruiken, kan de eurocommissaris zelf er niks tegen doen. De Hongaarse minister van justitie Navracsics liet weten de groeperingen niet te willen verbieden.

In Hongarije wonen naar schatting tussen de 400.000 en een miljoen Roma, op een bevolking van tien miljoen. Zeventig procent daarvan is werkloos.

In totaal wonen er in de EU zo’n 11 miljoen Roma, daarmee is het de grootste etnische minderheid in de Unie. De Europese Commissie kwam vorige week met een rapport om de situatie van Roma voor 2020 te verbeteren.  Roma kinderen moeten meer naar school (slechts 4 op de 10 Roma kinderen maakt de basisschool af), Roma moeten meer aan het werk (driekwart is werkloos), gezonder leven (Roma leven gemiddeld tien jaar korter), en de huizen waarin Roma wonen moeten toegang krijgen tot water en elektriciteit. Dat is nu veelal niet het geval.

Het rapport is hier te lezen (PDF).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: