IMF wil bezem door Europese bankensector

14 apr

Door Jorg Leijten

BRUSSEL – De bezem moet door de Europese bankensector. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag in haar halfjaarlijkse Global Financial Stability Report. Ondanks dat economieën zich lijken te herstellen van de financiële crisis blijven hoge overheidsschulden en kwetsbare financiële instellingen een bedreiging voor de internationale financiële stabiliteit.

 

De kwetsbaarheid van het internationale financiële systeem is drie jaar na het uitbreken van de economische crisis nog altijd een bedreiging voor de economie. Door het herstel ervan is het gevaar voor een nieuwe crisis wel afgenomen, maar het vertrouwen in het financiële systeem is volgens het IMF nog altijd niet volledig hersteld. Daarom is het fonds van mening dat de zwakste banken moeten worden opgeruimd.

Volgens het rapport heeft de crisis aangetoond dat banken die voldoen aan de normen voor kapitaaleisen, toch uit de financieringsmarkt kunnen worden gestoten. Het is daarom zaak dat ze in tijden van onzekerheid een kapitaalbuffer aanhouden die boven de norm ligt. De stresstests waaraan banken binnenkort worden onderwerpen, zijn op dat punt een belangrijke graadmeter. In de tests wordt gekeken hoeveel kapitaal ze moeten aantrekken wanneer de economische groei vier procentpunt lager uitvalt dan de nu geraamde groei.

Wereldwijd bedraagt de schuld die banken hebben ongeveer 3600 miljard euro die de komende twee jaar moeten worden afgelost. Met name in Ierland en Duitsland (bij de zogenaamde landesbanken) spelen deze acute problemen. Ze hebben grote moeite om toegang te krijgen tot de goedkopere financieringsmarkt waardoor ze steeds meer rente moeten betalen om hun schulden te herfinancieren.

Een nieuwe bedreiging, in de vorm van schuldenproblemen van de Europese overheden, ligt echter alweer op de loer. Zonder oplossing op de lange termijn ‘kunnen korte termijn financieringsmoeilijkheden mogelijk wederom leiden tot een systematisch liquiditeitsprobleem’. Om uit de gevarenzone te komen moeten rijke landen zo snel mogelijk de erfenis van de crisis aanpakken, stelt IMF-directeur José Viñals. “Het is tijd dat de oorzaken van de problemen worden aangepakt. Overheden moeten hun financiën aanpakken, de schuldenlast van huishoudens verminderen en orde op zaken stellen in de bankensector.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: