Italiaanse toelating Noord-Afrikaanse vluchtelingen frustreert EU-landen

14 apr

Door Rob Hirschmann

TILBURG – Het Italiaanse plan om 25.000 Noord-Afrikaanse vluchtelingen tijdelijk een verblijfsvergunning te geven, is bij de meeste EU-lidstaten niet in goede aarde gevallen. Het gros van de landen, waartoe ook Nederland behoort, vreest een grote toestroom aan illegalen.

Italië is op haar beurt boos omdat het vindt dat het te weinig steun krijgt om de stroom aan vooral Tunesische  vluchtelingen op te kunnen vangen. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Roberto Maroni vraagt zich openlijk af of het voor zijn land ´nog wel de moeite waard is om van deze unie lid te blijven´. Frankrijk wil door het Italiaanse pardon grenscontroles gaan uitvoeren. Volgens de Franse autoriteiten zijn er al honderden Tunesiërs aangehouden en teruggestuurd naar Italië.  

Maroni´s Duitse collega Hans-Peter Friedrich stelt tegenover EU Observer dat Italië het Schengen-akkoord schendt.  Zijn Oostenrijkse collega van Binnenlandse zaken, Maria Fekter, is bang dat ‘het hele Schengen-systeem zal instorten’. Het Schengen-akkoord houdt in dat inwoners van de deelnemende landen geen visum nodig hebben om naar een ander Schengen-land te kunnen reizen. Inwoners van andere landen hebben zo’n bewijs wel nodig.

Tunesië doet niet mee in dat akkoord, waardoor Tunesiërs altijd een visum nodig hebben om naar een Schengen-land te kunnen reizen. De EU-landen zijn bang dat veel vluchtelingen met een Italiaanse werkvergunning illegaal de grens over steken.

Het enige EU-land dat Italië steunt, is Malta. Dat land heeft ook te kampen met hordes vluchtelingen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: