Twee Europese GreenLight Awards voor Nederland

14 apr

De winnaars van het onderdeel Greenlight Award 2011

Door Suzanne Huig

TILBURG – De gemeente Tilburg en Scholengroep Prokind in Spijkenisse hebben allebei een GreenLight Award gewonnen. Ze krijgen de prijs voor het verlagen van hun energieverbruik voor verlichting. Het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC), de wetenschappelijke instelling van de Europese Commissie, deelde de prijzen uit naar aanleiding van de Week van de duurzame energie.

De gemeente Tilburg verlaagde het energieverbruik door een gedeelte van de buitenverlichting van de stad te renoveren. Ze hebben de Oude TL-lampen vervangen door led’s, waardoor het energieverbruik met 44 procent daalde. Scholengroep Prokind moderniseerde de verlichting in vier scholen, waardoor het energieverbruik van de scholen met tachtig procent daalde. Naast gemeente Tilburg en Scholengroep Prokind zijn er nog 23 winnaars in verschillende landen. Onder andere de supermarktketen Delhaize (België), die zijn jaarlijks energieverbruik voor verlichting in totaal met 60 procent heeft verlaagd.

JRC reikte prijzen uit in drie categorieën: GreenLight (energiezuinig verlichten), GreenBuilding (energiezuinige klimaatregeling) en Motor Challenge (energiezuinige elektrische motoren voor pompen, compressoren, ventilatoren e.d.). Meer dan 1 000 organisaties uit heel Europa deden mee aan de wedstrijd. Met alle projecten samen werd meer dan 837 000 MWh bespaard. Dit is bijna het jaarverbruik van alle gezinnen in Luxemburg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: