Zonder Nederlands geen bijstand

14 apr

door Jos Hemme

Iemand die geen Nederlands spreekt, krijgt geen bijstandsuitkering meer. De mensen die de Nederlandse taal (nog) niet beheersen, doen er wijs aan om snel met een cursus te starten en daarbij het beste beentje voor te zetten.

Het spreken van de Nederlandse taal wordt een  nieuwe voorwaarde bij het krijgen van een bijstandsuitkering. Wanneer er geen taalcursus gedaan wordt, of die niet succesvol verloopt, zal de bijstandsuitkering verlaagd worden of zelfs stopgezet worden.

Vandaag werd een pakket aan maatregelen gepresenteerd door minister Henk Kamp van Sociale Zaken. De maatregelen hebben als doel om de regels aan te scherpen voor arbeidsmigranten uit andere lidstaten van de Europese Unie. De ’taaleis’ gaat gelden voor iedereen, niet alleen voor bijvoorbeeld Polen die deze kant op komen, maar ook voor bijvoorbeeld Turken en Marrokkanen die hier al wonen.

Met deze maatregel lijkt een langverwachte droom van de VVD in vervulling te gaan. Vorig jaar deden ze al een soortgelijk voorstel. Maar, de maatregel is zeker nog niet definitief. De EU-richtlijnen kunnen het plan nog blokkeren. Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) waarschuwde al dat Nederland wel de EU-richtlijn over het vrije verkeer van personen moet respecteren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: