Begroting EU stijgt met bijna 5 procent, De Jager niet blij

20 apr

Begroting 2012

Door Syme van der Lelij

De Europese begroting stijgt volgend jaar met 4,9 procent, als het aan de Europese Commissie ligt. Woensdag presenteerde eurocommissaris Janusz Lewandowski de begroting voor 2012, die de titel Banen en Groei heeft. De begroting is ruim 132 miljard euro: een stijging van zes miljard.

De stijging is nog lang niet definitief, eerst moeten de landen en het Europees Parlement er mee instemmen. Zo is Nederland is fel tegen de stijging, verklaarde minister van Financiën Jan Kees de Jager tegen het ANP  : “Waar Brussel nu op inzet, is veel meer dan de inflatiestijging (2,9 procent, red). Dat vinden wij echt onacceptabel, dat is echt te veel. Lidstaten moeten juist bezuinigen en dan is dit een te grote stap en dat zullen we ook duidelijk maken als Nederland.’’

In maart noemde Rutte een (eventuele) stijging al excessief.

Vorig jaar al voerde Nederland samen met Groot-Brittanië fel protest tegen de stijging van de begroting. Een compromis werd gevonden: de stijging werd net zo groot als de inflatie, zo’n drie procent.
Volgens commissaris Lewandowski zitten de kosten vooral in projecten die afbetaald moeten worden (zie grafiek). Veel projecten zijn begonnen met de meerjarenbegroting 2007-2013. De grootste kosten  zitten in de laatste fase van die periode, 2012 en 2013 dus. Lewandowski : “Het is ondenkbaar hier nu een punt achter te zetten. Ten eerste zouden we voor het gerecht kunnen worden gedaagd wegens het niet-nakomen van contractuele verplichtingen, ten tweede zou dit een nog grotere aanslag op de begroting van de lidstaten doen, aangezien de lidstaten erop rekenen dat de EU haar deel betaalt. Ten derde zou het ten koste gaan van hele gemeenschappen om dit soort projecten halverwege te beëindigen.”

Overigens gaat de EU niet op elk gebied meer geld uitgeven. Zo gaat de Europese Commissie zelf er 0,0 procent op vooruit. Er komen geen ambtenaren bij. Het Europees Parlement wil daarentegen wel 2,3 procent meer voor onder meer politiek assistenten.

De hele begroting is (in het Engels) hier te lezen (PDF). De persconferentie is hier terug te zien.

In juli vergaderen de lidstaten over de begroting, in oktober is het Europees Parlement aan de beurt. In december wordt de begroting pas vastgesteld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: