Betrokkenheid van burgers bij EU door Pan-Europese kieslijst

20 apr

Lotta Hermans

TILBURG – Grensoverschrijdende kieslijsten voor de volgende Parlementsverkiezingen moeten volgens Andrew Duff (ALDE) leiden tot grotere populariteit en legitimiteit van het EP. Duff: “De verkiezingen zullen een Europese dimensie krijgen, wat ze nu missen.”

Het gaat in zijn voorstel om een pan-Europese lijst, waar 25 kandidaten uit ten minste een derde van de lidstaten op staan. Dat betekent in de praktijk dat iedere stemgerechtigde twee stemmen uitbrengt: één stem op een van de 751 nationale EP-leden en één stem op een van de 25 EP-leden van de pan-Europese lijst.

GroenLinks is voorstander van deze lijst. “De verkiezingen worden eerlijker, omdat burgers gerichter kunnen stemmen op mensen die daadwerkelijk in het EP zitten. Daarnaast krijgen politici in Brussel een gezicht, waardoor mensen weten wie over welke onderwerpen gaan”, zegt Dirk van den Bosch. Europa krijgt steeds meer te zeggen. GroenLinks vindt het daarom belangrijk om mensen te blijven betrekken bij de Europese Unie.

Met dit voorstel probeert Duff een sterker en populairder leiderschap te verzekeren. “Tot zover zijn nationale parlementsleden er niet in geslaagd om de Europese burgers te koppelen met de EU. Het is tijd voor verandering”, aldus Duff. Alexander Kolks van de VVD vindt het voorstel onzinnig en denkt dat 95 procent van de mensen hier niet op zit te wachten. “Politici moeten juist laten zien dat Europa ook anders bestuurd kan worden. Betrokkenheid stimuleer je door geen belastinggeld te verkwanselen, door meer banen te creëren, door criminelen tegen te houden en niet door een pan-Europese lijst.” Eerder pleitte Hans van Balen van de VVD voor herinvoering van een dubbelmandaat. Dat betekent dat een politicus lid is van zowel de Tweede Kamer als het Europees Parlement.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: