EU betaalt deel ‘sarcofaag’ Tsjernobyl

20 apr

door Rob Hirschmann

De Europese Unie betaalt mee aan de nieuwe betonnen afdekking van de kernreactor in het Oekraïense Tsjernobyl. Een woordvoerster van de Europese Commissie deelde maandag mede dat haar werkgever 110 miljoen euro beschikbaar stelt. Volgens de Oekraïense regering is dit niet genoeg om de bescherming te kunnen betalen.

De Oekraïners stellen namelijk dat voor de operatie nog zo’n 740 miljoen euro nodig is. Op een speciale donorconferentie in Kiev deze week werd hiervan zo’n 575 miljoen euro opgehaald. Dat bedrag is inclusief hetgeen wat de EU heeft toegezegd. Om de zogenoemde ‘sarcofaag’ boven reactor 4 van het ontplofte complex aan te kunnen leggen, is er dus nog een slordige 165 miljoen euro nodig. Het totale project kost zelfs 1,2 miljard euro. De operatie moet in 2015 zijn afgerond. De reactor is dan als het goed is weer voor minstens twintig jaar beschermd. De sarcofaag moet ervoor zorgen dat er geen radioactieve straling vrijkomt.
Waar haalt de EU dat geld dan vandaan? In de begroting van 2011 is een totaal bedrag van 141,9 miljard euro voor uitgaven vastgesteld. Één procent daarvan gaat uit naar Burgerschap, Vrijheid, Veiligheid en Justitie. Dat betekent dus een bedrag van ongeveer 1,42 miljard. Van dit bedrag kunnen giften zoals deze aan Tsjernobyl worden betaald. Voorlopig is de EU nog niet van plan om het tekort op te vullen. Volgens José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft de EU in al die jaren al zo’n 470 miljoen beschikbaar gesteld. Dat geld ging vooral uit naar de veiligheid rondom het complex, maar ook naar sociale projecten in de streek rondom de reactor (zie http://www.europa-nu.nl/id/violm231kize/nieuws/europese_commissie_zegt_110_miljoen_euro)
De ramp in Tsjernobyl zorgde in 1986 voor 31 directe doden. Het aantal indirecte slachtofferss ligt naar verluidt veel hoger, maar een exacte schatting daarvan kan niet worden gemaakt.

Bronnen: EuropaNU , Knack , deingenieur.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: