EU-lidmaatschap Kroatië in gevaar na protesten

20 apr

 Door: Jorg Leijten

BRUSSEL – Kroatië heeft het EU-lidmaatschap nog niet binnen. Onrust in het land over de gevolgen van toetreding tot de Europese gemeenschap bereikten afgelopen weekend hun voorlopig hoogtepunt met demonstraties in de hoofdstad Zagreb. De negatieve publieke opinie kan het potentiële lidmaatschap van Kroatië in gevaar brengen.

Ruim dertigduizend mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de veroordeling van twee Kroatische generaals door het Joegoslavië-Tribunaal. De Kroatische bevolking ziet hen juist als helden. Het was indirect ook een protest tegen mogelijke toetreding tot de EU, blijkens de Europese vlag die tijdens de protesten verband werd. Een van de eisen die Brussel stelde om lid te kunnen worden, was namelijk dat Kroatië belastend materiaal zou afleveren tegen de oorlogsmisdadigers.

De publieke steun voor toetreding is de laatste tijd drastisch gedaald in Kroatië. Uit een peiling van de tvzender NOVA TV bleek zaterdag dat nog slechts 35 procent van de bevolking voorstander is van toetreding. In het onderzoek gaf 93 procent van de ondervraagden aan de veroordeling van de generaals als zeer onrechtvaardig te zien. Bovendien waren tijdens de demonstraties spandoeken te zien met daarop leuzen als ‘Go Away, EU’ en ‘I love Croatia, not the EU’.

“Hoe dichter je als land bij een lidmaatschap komt, hoe kritischer een bevolking wordt”, stelt Hans Vollaard, als politicoloog aan het Leidse Instituut Politieke Wetenschap verbonden. Volgens hem mag de invloed van de bevolking mag niet over het hoofd gezien worden. “Wanneer landen willen toetreden, moet de bevolking door middel van een referendum om haar mening worden gevraagd. Zo’n heersende negatieve stemming kan dan natuurlijk funest zijn”, zegt Vollaard. Ook worden er in november parlementsverkiezingen gehouden in Kroatië. De verwachting is dat het EU-lidmaatschap daarin een grote rol gaat spelen.

Kroatië is sinds 2004 kandidaat lidstaat. Een jaar later werd Gotovina gearresteerd. Hij is een van de generaals die inmiddels veroordeeld is voor oorlogsmisdaden tegen Serviërs tijdens de Operatie Storm. De verwachting was dat de toetredingsgesprekken snel afgerond konden worden omdat Kroatië aan veel van de gestelde criteria had voldaan. De huidige stemming zou roet in het eten kunnen gooien. “Ook alle lidstaten mogen hun licht nog eens over toetreding laten schijnen”, zegt Vollaard. “En het is maar de vraag welk signaal er van zulke protesten uitgaat.”

Bronnen:

Hans Vollaard, politicoloog (Leidse Instituut Politieke Wetenschap)
Bron 2
Bron 3
Bron 4
Bron 5

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: