Hommeles rond Hongaarse grondwet

20 apr

Door Yoeri Nijs

TILBURG – Het Europese Parlement is ontstemd over het recente Hongaarse verbod op het homohuwelijk. Ondanks een boycot van de oppositie stemde een meerderheid van het Hongaarse parlement in met de omstreden grondwetswijziging.

De Europese fractieleider van de liberalen, Guy Verhofstadt, vraagt zich dinsdag openlijk af of de verandering niet in strijd is met Europese principes. Europarlementariër Bart Staes (de Groenen) noemt het zelfs ‘het terugdraaien van de klok’.

Een van de aanpassingen in de wet is het verbod op het homohuwelijk. In de wet staat dat ‘een huwelijk tussen een man en een vrouw is’. Dat wil zeggen dat Hongaarse homoseksuelen alleen een geregistreerd partnerschap met elkaar mogen aangaan. Daarnaast stelt het parlement dat foetussen moeten worden beschermd. Het plegen van abortus is daardoor nagenoeg onmogelijk.

Critici zijn bang dat door de wijzigingen de mensenrechten in het gedrang komen. “Van nieuwe lidstaten wordt verwacht dat zij deze onderschrijven als zij EU-lid willen worden. Maar nu blijkt dat eenmaal lid van de EU, de lidstaten deze waarden gewoon met voeten kunnen treden. Het is politiek onaanvaardbaar dat de Europese Commissie en andere lidstaten gewoon de andere kant uitkijken”, zegt Staes tegen persbureau Belga. De Hongaarse regering is het echter oneens met de kritiek. Volgens haar stelt de nieuwe grondwet het land in staat om ‘de overgang van communisme naar democratie te voltooien, een solide economische basis te leggen en corruptie te voorkomen’.

De wetwijziging is ingediend door de ultraconservatieve regeringspartij Fidesz, die over een tweederde meerderheid beschikt. De vorige Hongaarse grondwet dateerde uit 1949, het begin van het communisme. Ruim twintig jaar geleden is de wet vanwege de val van de Sovjet-Unie herschreven.

Hongarije is niet het enige EU-land met controversiële regelgeving. Ook in Ierland zijn verbintenissen tussen dezelfde seksen en het plegen van abortus strafbaar. Reden daarvoor is de publieke opinie van de overwegend Rooms-katholieke bevolking. Jaarlijks reizen daarom duizenden Ierse vrouwen voor abortus naar andere Europese lidstaten.

UPDATE: donderdag 21 april, 15:49

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: