Strengere regels opslaan telefoon- en internetgegevens

20 apr

gemaakt door: Jim Nix

Door Janneke Noordermeer

TILBURG – De Europese Commissie wil een strengere regelgeving omtrent het opslaan van telefoon- en internetgegevens van klanten. Telecombedrijven zijn verplicht gegevens zes maanden tot twee jaar lang te bewaren, maar volgens Europees Commissaris Cecilia Malmström moet het duidelijker worden wie er toegang heeft tot deze gegevens. 

De regels om telecommunicatiegegevens op te slaan zijn ingevoerd zodat politie en justitie hiervan gebruik kunnen maken om criminaliteit tegen te gaan. In Nederland worden telecomgegevens zes tot twaalf maanden opgeslagen. In de Nederlandse Wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens staat vastgelegd wat er bewaard mag worden. Van een telefoongesprek worden begin- en eindtijd, telefoonnummers, locaties van waar gebeld wordt en namen en adressen van betrokken abonnees bewaard. De inhoud van een gesprek wordt niet opgeslagen. Van e-mails worden de datum, tijdstip en de emailadressen zelf bewaard. Net als bij telefoongesprekken blijft de inhoud buiten beschouwing.

De Unie besloot na de aanslagen in Madrid en Londen in 2005 de regels in te stellen. In de praktijk worden de EU-regels verschillend of zelf helemaal niet toegepast. Dat kwam uit een evaluatie van de Europese Commissie. Duitsland, Roemenie, Zweden, Oostenrijk en Tsjechie lappen de regels aan hun laars.

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: