Ware Finnen zorgt voor onrust in Europa

20 apr
door Ellen Langenhuijsen
TILBURG – De anti-Europa-partij Perussuomalaiset (PerusS), doorgaans vertaald als ‘Ware Finnen’, is de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in Finland. Met negentien procent van de stemmen sleept de partij 39 zetels in de wacht. Hoofddoel volgens PerusS-partijleider Timo Soini: minder betalen aan Brussel.
 

Na Nederland en Zweden moet nu ook Finland eraan geloven. Ook daar rukt een populistische, eurosceptische partij op. De Ware Finnen heeft grote overeenkomsten met andere rechtse partijen als de Nederlandse PVV, de Deense Volkspartij, het Belgische VlaamsBelang en de Zweden Democraten. Allemaal vaak faliekant tegen Europa en voor drastische verscherping van het immigratiebeleid.

Een van de grootste speerpunten van de Ware Finnen – en tevens met grote politieke gevolgen – is de afwijzing van het Europees stabiliteitspact. Dit noodfonds voor landen die door de financiële crisis in problemen zijn gekomen is voor leider Soini een doorn in het oog. Hij wil niet dat de Finse belastingbetaler op moet draaien voor de problemen in landen als Griekenland, Ierland en Portugal.

Zetelverdeling Finland

 

De verkiezingsoverwinning van de Ware Finnen is zo groot dat de partij waarschijnlijk deel uit gaat maken van de nieuwe Finse regering. Dit zou tot gevolg hebben dat het nieuwe kabinet niet akkoord zal gaan met de steun uit het noodfonds aan Portugal. Als het aan de Ware Finnen ligt dan komt er een snelle sanering van de staatsschuld door landen als Portugal. Vooralsnog is hier vanuit Europa weinig steun voor te vinden.

Het is niet de eerste keer dat de Ware Finnen van zich laat horen. Momenteel zetelt de partij in het Europees Parlement in de EFD-fractie. Hier zie je partijleider Soini aan het werk tijdens het debat over het referendum in Ierland. 

Dit filmpje geeft tevens kort weer hoe de Ware Finnen zo populair zijn geworden.

 

Bronnenlijst:
http://www.europa-nu.nl/id/viokwqsbcfpf/nieuws/eurosceptische_echte_finnen_winnen_bij?ctx=vh6ukzb3nnt0

http://www.europa-nu.nl/id/viidmjcc69yl/politieke_situatie_finland

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ware_Finnen

http://nos.nl/video/233923-ware-finnen-grote-winnaar-parlementsverkiezingen.html

http://nos.nl/audio/233927-aardverschuiving-in-finse-politiek.html

http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/frd/vod/player?language=nl&menusearchfrom=bymep&pageby=unit&idmep=96666&discussionId=0&page=0&category=0&format=wmv&askedDiscussionNumber=16

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=G538VOFK&sectionid=8ea61ab9-28c2-4e57-b835-e1e4f7a966f5

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: