Europa wil nieuwe regels om kans op olieramp te verkleinen

21 apr

Olieplatform Shell

door Leonoor van Rijn

TILBURG – Strengere veiligheidsregels en strengere vergunningsprocedures moeten de kans op een olieramp in Europese zeeën verkleinen. Dat is het voorstel van de Eurocommissaris voor energie Günther Oettinger.  Europese oliebedrijven moeten volgens hem meer aansprakelijk worden bij eventuele schade en meer verplichtingen krijgen.

Het voorstel voor de nieuwe regelgeving bestaat uit een pakket maatregelen dat in juli verschijnt. Om de maatregelen ook daadwerkelijk in te voeren, moeten de lidstaten en het Europees Parlement wel eerst instemmen met het voorstel.
Een van de veranderingen in de regelgeving om een ramp als in de Golf van Mexico te voorkomen, is op het gebied van schadevergoedingen. De huidige regelgeving schrijft voor dat een oliebedrijf schadevergoeding moet betalen wanneer een ongeval binnen 12 mijl voor de kust plaats heeft. Oettinger wil dit uitbreiden naar 200 mijl. Op deze manier vallen alle boorplatformen in Europa onder de regeling, en moeten zij wanneer nodig schadevergoeding betalen. Ook worden de bedrijven verantwoordelijk voor de gevolgen van een ongeluk of lek. Wanneer het mis gaat moet het oliebedrijf betalen voor het voorkomen van schade aan flora, fauna en water.
Maar voorkomen is beter dan genezen en dus wil de commissie dat alle oliebedrijven gebruik gaan maken van materiaal met de hoogste veiligheidsnormen. Daarnaast moet elk incident op een boorplatform genoteerd worden.

Oettinger pleitte eerder, in juli 2010, voor een stop op het verlenen vergunningen van olieboringen. Volgens hem moest eerst de regelgeving aangepast worden. Het voorstel hiervoor verschijnt dus later dit jaar.

Bron.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: