Nederland stoeit met opslag vingerafdrukken

27 apr

door Ellen Langenhuijsen

TILBURG – De Nederlandse identiteitskaart  moet af van de status als reisdocument. Hiermee vervalt de Europese verplichting voor de opname van vingerafdrukken. Dit stelt minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) woensdag voor in een brief aan de Tweede Kamer.  Alle vingerafdrukken die  al zijn opgeslagen in een centrale databank worden gewist.

Nieuwe Europese paspoorten en identiteitskaarten dienen al een paar jaar  te worden voorzien van twee vingerafdrukken van de eigenaar.  Uit inventarisatie blijkt echter dat deze regel alleen in Letland wordt toegepast. De identiteitskaarten van de overige lidstaten van de Europese Unie zijn vooralsnog vrij van biometrische opslag.

Identiteitsfraude
Met de opslag van persoonsgegevens wil Europa ‘look-a-like’ fraude zien te voorkomen. Zo zou iemand die op de foto van een gestolen of vervalst identiteitsbewijs lijkt straks niet meer ongestraft kunnen reizen. Vereniging Vrijbit, die zich inzet voor het recht op privacy, vrije communicatie en toegang tot informatie, is van mening dat de biometrische identiteitsmethodes minder betrouwbaar zijn dan de overheid graag wil doen voorkomen. “De methode is gebaseerd op kansberekening, dat leidt tot een aantal onterechte herkenningen en afwijzingen”, legt voorzitter Miek Wijnberg uit.

Donner geeft toe dat de techniek nog niet klaar is voor de opslag en het herkennen van biometrisch materiaal. Met de wetswijziging wil hij iedereen met een identiteitskaart zelf laten beslissen over het digitaal opslaan van eigen persoonsgegevens.

Onderzoek
Annemarie Sprokkereef, biometriedeskundige en research fellow aan het Tilburg Institute for Law, Technology and Society (TILT), onderzocht de nieuwe toepassingen in de private sector. Samen met drie anderen schreef zij een brandbrief aan de Eerste kamer waarin kritiek werd geleverd op de huidige Paspoortwet. Volgens de onderzoeker is het systeem zo lek als een zeef. “In het nieuwe identiteitsbewijs zit een flinterdunne chip. Deze bevat gegevens van de houder, aangevuld met biometrische kenmerken. Via uitleesbare apparaten krijgen onbevoegden de mogelijkheid hier bij te komen. De kans op kraak en misbruik is dus groot”, vertelt de deskundige. Volgens haar komt onze persoonlijke informatie, inclusief erfelijke aanwezigheid van ziektes, op straat te liggen.

Politiek
Naast de huidige coalitiepartijen VVD en CDA stemden ook de PvdA, CU, SGP en gedoogpartij PVV in 2009 voor de Paspoortwet. Tegenstanders waren D66, SP, GroenLinks en de PvdD. Tijdens de begrotingsbehandelingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken begin december 2010 bleken toch niet alle voorstanders nog zo zeker van hun zaak. Zo ziet de Tweede Kamerfractie van de VVD een database niet meer zitten. Niet om de afname van persoonlijke gegevens maar om de opslag.

Wil je meer weten over de biometrische opslag in het identiteitsbewijs? Kijk dit filmpje van Netwerk.

Bronnen:

Miek Wijnberg, voorzitter Vereniging Vrijbit

Annemarie Sprokkereef, biometriedeskundige en research fellow aan het Tilburg Institute for Law, Technology and Society (TILT)

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/1881299/2011/04/27/Vingerafdruk-niet-meer-in-centrale-database.dhtml

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/04/27/kamerbrief-reisdocumenten.html

http://www.nu.nl/politiek/2502222/vingerafdrukken-moeten-worden-vernietigd.html

http://www.privacybarometer.nl/regels.php?r=19

http://www.europa-nu.nl/id/vi1pkdyklbvc/nieuws/vingerafdruk_in_paspoort_wordt_verplicht?ctx=vghq1ig3jrvf&start_tab0=40

http://www.europa-nu.nl/id/vgdei7c2vgu4/zoeken?q=vingerafdrukken

http://wetten.overheid.nl/BWBR0005212/geldigheidsdatum_27-04-2011

http://www.vrijbit.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: