“Alle EU-leiders zijn schurken”

27 apr

President Lukashenko. Foto Nikolai Lazarenko/Itar-Tass

President Lukashenko van Wit-Rusland haalde dinsdag flink uit naar de voorzitter van de Europese Commissie, Barosso. “Het zijn allemaal schurken. Ik wil niet praten over Barosso en andere varkens zoals hem.”

Door Syme van der Lelij

De reden voor deze uithaal is de weigering op een Tsjernobyl conferentie in Kiev. Barosso wilde alleen komen als Lukashenko níet zou komen. Oekraïne zwichtte voor die druk. De EU erkent Lukashenko niet als president van Wit-Rusland. Lukashenko, sinds 1994 aan de macht, drukt regelmatig met geweld de oppositie de kop in. Een vrije pers is er niet. Internationale sancties worden genegeerd. Lukashenko heeft, samen met alle belangrijke ambtenaren, een reisverbod in de EU. Dat werd hem opgelegd na de laatste verkiezingen in december. Die verliepen gewelddadig, oppositiekandidaten werden opgepakt, net als politieke tegenstanders. Naar schatting zitten er nog 600 tegenstanders vast.

Lukashenko wilde wel naar de Tsjernobyl conferentie in Kiev, maar kreeg dus geen uitnodiging. Wit-Rusland, dat zwaar getroffen werd door de kernramp van 25 jaar geleden, hield gisteren een herdenking. Daar haalde Lukashenko uit naar Barosso, maar ook naar de Oekraiense president Yanukovych. “De Oekrainse regering is beroerd. Ze zwichten voor druk uit het westen.” Lukashenko liet weten dat niet te doen. “Hier wordt geen rekening gehouden met democratie en het geschreeuw en gehuil van pathetische westerlingen.”

De Europese Commissie weigert te reageren op de uitlatingen van Lukashenko.

In 2008 werden sancties tegen Wit-Rusland nog opgeheven, in de hoop het land te verwesteren.  De EU-landen en de VS hebben in februari nog wel tientallen miljoenen bij elkaar gesprokkeld, om Wit-Rusland te democratiseren. Maar zolang Lukashenko daar nog zit, lijkt daar geen sprake van.

Bronnen:

http://www.nytimes.com/2011/02/03/world/europe/03iht-belarus03.html/?_r=1

http://euobserver.com/9/32233

http://www.upi.com/Top_News/Special/2011/04/27/EU-leaders-are-crooks-says-Lukashenko/UPI-89891303922029/

 http://www.interfax.com.ua/eng/main/67309/

 
Advertenties
%d bloggers liken dit: