Draghi grootste kanshebber voor presidentschap ECB

27 apr

Mario Draghi

door Rob Hirschmann

De Italiaan Mario Draghi volgt naar alle waarschijnlijkheid de Fransman Jean-Claude Trichet op als president van de Europese Centrale Bank. De huidige voorzitter van de Italiaanse Centrale Bank heeft in ieder geval de steun van de Franse president Nicolas Sarkozy.

Sarkozy sprak zijn steun uit tijdens een ontmoeting met de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Hij noemde Draghi ‘een passende en adequate opvolger van Trichet’. De Italiaan krijgt concurrentie van zijn Nederlandse collega Nout Wellink en zijn Finse ambtsgenoot Erkki Liikanen. Vooralsnog lijkt Draghi de beste papieren te hebben.

De nieuwe president wordt waarschijnlijk tijdens een vergadering in juni gekozen. Eerder werd Axel Weber, president van de Duitse Centrale Bank, getipt als favoriet. Weber trok zich in februari echter terug uit zijn functie, waardoor zijn kans op de Europese functie lijkt verkeken. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft geen vervanger naar voren geschoven en lijkt nu voor Draghi te kiezen. In dat geval kunnen Wellink en Liikanen de functie vergeten, omdat Duitsland een flinke vinger in de pap heeft.

De nieuwe president wordt benoemd voor een periode van vijf tot acht jaar. De vice-president en de overige vier directieleden worden voor acht jaar gekozen. Die periode kan niet worden verlengd. Voor Trichet was de Nederlander Wim Duisenberg de eerste president van de ECB. Hij bekleedde de functie echter slechts vijf jaar, omdat de Fransen destijds ontstemd waren dat Trichet de functie niet kreeg. Het verkorte voorzitterschap van de Nederlander gold als een soort compromis. De periode van Trichet loopt in oktober af.

Mario Draghi trad in 2006 aan als president van de Italiaanse Centrale Bank. Eerder werkte hij al voor de Wereldbank en voor de internationale investeringsbank Goldman Sachs.

Bronnen:

http://www.fd.nl/artikel/22018426/sarkozy-ziet-draghi-president-ecb

http://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Claude_Trichet

http://www.ecb.int/ecb/orga/independence/html/index.nl.html

http://uk.reuters.com/article/2010/08/23/it-profile-cenbank-idUKLDE6751IU20100823

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: