EU wil maatregelen tegen Syrië

27 apr

Door: Jorg Leijten

BRUSSEL – De EU vergadert vrijdag over eventuele strafmaatregelen tegen Syrië. Ambtenaren uit de 27 lidstaten komen dan bijeen om te praten over een Europese reactie op de situatie in het Arabische land. Het lijkt vrijwel uitgesloten dat het tot militair ingrijpen komt.

Het verzoek om maatregelen tegen Syrië komt nadat president Bashar al-Assad afgelopen weekend zwaar materieel inzette om betogingen tegen zijn regime de kop in te drukken. Bij gevechten zijn sinds vrijdag ongeveer honderd demonstranten gedood. De grote Europese landen eisen daarom actie. Een voorstel  van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Portugal om het geweld te veroordelen, is niet aangenomen door de VN Veiligheidsraad. Rusland en China vrezen dat daarmee de internationale veiligheid wordt bedreigd en willen geen bemoeienis.

Inmiddels hebben verschillende Europese landen de Syrische ambassadeurs op het matje geroepen. Daarnaast overlegt de EU vrijdag over sancties tegen het Arabische land. Gedacht wordt aan een reisverbod voor al-Assad en zijn familie, bevriezing van zijn tegoeden of een wapenembargo.

Minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal gaf dinsdag al aan dat hij een voorstander is van maatregelen tegen Syrië. Hij verklaarde dat wanneer het westen vindt dat het zo niet langer kan, er sancties moeten komen in de richting van het Syrische regime. De minister voegde er wel aan toe dat het onwaarschijnlijk is dat de Veiligheidsraad met maatregelen komt die hetzelfde zijn als tegen het Libische regime. “Daarvoor is de internationale context te verschillend.”

De militaire slagkracht van de EU is beperkt. Ze kan zogenaamde battletroups voor korte vredesmissies sturen naar een land waarin zich een conflict afspeelt. Zelf heeft de Unie geen militaire infrastructuur. De intentie daartoe is wel uitgesproken in het verdrag van Lissabon, maar vanwege bezuinigingen wil niemand zich momenteel wagen aan zo’n Europees leger. De enige manier waarop de EU kan ingrijpen is door middel van steun van bijvoorbeeld de NAVO of VN.

Bron 1
Bron 2
Bron 3
Bron 4

Bron 5

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: