‘Handen af van lonen en pensioenen’

27 apr
Door Janneke Noordermeer
De FNV heeft de Tweede Kamer gevraagd een stokje te steken voor EU-bemoeienis met lonen en pensioenen. De werknemersvereniging is bang dat werknemers de dupe worden wanneer de Europese Unie teveel zeggenschap krijgt over de Nederlandse sociale stelsel. 
“Het ingrijpen in pensioenen, de sociale zekerheid en de loonontwikkeling is onacceptabel”, schreef voorzitter van FNV Agnes Jongerius al eerder dit jaar in het NRC Handelsblad. De Europese Commissie komt met enkele voorstellen om de economische crisis het hoofd te bieden. Zo wil zij dat de loonkosten in vergelijking met de arbeidsproductiviteit in de gaten worden gehouden. Ook wil de Europese Commissie dat de lonen ontkoppelt worden van de inflatie en de sterke stijging van loon in de publieke sector wordt tegengaan.
Werknemers betalen volgens de FNV voor het repareren van de economie. Zij zullen minder compensatie krijgen wanneer de lonen ontkoppelt worden van de inflatie. Wanneer de loonkosten in vergelijking met de arbeidsproductiviteit volgens de standaarden van de Europese Unie scheef liggen, zal of de arbeidsproductiviteit omhoog moeten of de lonen omlaag.
De FNV vindt dat ‘Brussel te veel macht krijgt’ over de nationale economieën wanneer de voorstellen worden aangenomen. De vrije onderhandelingen tussen werknemers en werkgevers over arbeidsvoorwaarden mogen volgens Jongerius niet op het spel staan. “Sociale partners gaan over het loon-en arbeidsvoorwaardenbeleid in een land. Dit is een groot goed en vastgelegd in het Europese Verdrag en in andere nationale verdragen.”
De Kamer overlegt donderdag de voorstellen van de Europese Commissie met minister Jan Kees de Jager (Financiën).
Bronnen:
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: