Kabinet: ‘Vingerafdruk niet meer verplicht bij id-kaart’

27 apr

Door Yoeri Nijs


De Nederlandse regering wil een wettelijke aanpassing van de identiteitskaart. Het document verliest zijn status als reisdocument, schrijft CDA-minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Daardoor vervalt de Europese verplichting voor de opname van vingerafdrukken. Nederland wist uit veiligheidsoverwegingen alle zes miljoen afdrukken, meldt Novum woensdag.


De opname van vingerafdrukken is wettelijk vastgelegd in een verordening van de Europese Unie. Alle 27 lidstaten moeten de aanpassing daarom doorvoeren. Voor nationale documenten geldt dat echter niet. Behalve Nederland is Letland het enige land dat de eigen identiteitspas van vingerafdrukken voorziet. Donner vindt zogenaamde ‘biometrische gegevens’ dan ook overbodig. Hij pleit voor een wetswijziging van de Paspoortwet. “Dat biedt namelijk de mogelijkheid om, anders dan voor het paspoort, eigen afwegingen te maken omtrent het digitaal opslaan van gegevens”, aldus de minister.
Op het opslaan van vingerafdrukken is in Nederland veel kritiek. Zo wil de overheid alle gegevens in een centrale database bewaren. Burgerrechtenorganisaties vrezen dat dat identiteitsfraude in de hand werkt. Behalve een groot deel van de oppositie en regeringspartij CDA, uit nu ook coalitiepartij VVD haar zorgen over de betrouwbaarheid van het systeem, zegt VVD-kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert in Trouw. Uit een onderzoek is gebleken dat een op de vijf vingerafdrukken niet overeenkomt met de persoon van wie hij afkomstig is. België kampte eerder eveneens met problemen.
Voor de aanpassing van de id-kaart moet de Paspoortwet aangepast worden. Of en hoe dat zal plaatsvinden, is onbekend. Voor aanvragers van een paspoort verandert er niets. Dat blijft een reisdocument, waarvoor burgers volgens de Europese regelgeving vingerafdrukken moeten afstaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: