Regels voor vrij reizen door Europa aanpassen voor immigranten

28 apr

Door Lotta Hermans

ROME – De Franse president Nicolas Sarkozy en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi willen de regels over vrijheid van reizen in Europa aanpassen in het Verdrag van Schengen. Zij eisen extra hulp voor landen die worden geconfronteerd met veel immigranten.

Ook willen beide leiders Frontex versterken. Frontex bewaakt de buitengrenzen van de Europese Unie. Zij stellen deze eisen naar aanleiding van een grote immigratiestroom aan Tunesiërs, aan wie Italië tijdelijke verblijfsvergunningen heeft verschaft. Frankrijk is bang dat de immigranten naar Frankrijk, de voormalige kolonisator, reizen.

Peter Rodrigues, hoogleraar Europees migratierecht aan de Universiteit Leiden, begrijpt het gevoel wel: “Landen die last hebben van grote immigratiestromen voelen zich niet voldoende opgevangen. Dat komt omdat de immigratiestroom leidt tot onevenredige druk op Europa.”

De Europese Commissie reageert hierop met de mogelijkheid om tijdelijke grenscontroles van maximaal dertig dagen in te voeren, mits er sprake is van een ernstige bedreiging voor de openbare orde of interne veiligheid van een land. Rodrigues vraagt zich af of deze oplossing effectief is: “Als lidstaten bereid zijn om gezamenlijke afspraken te maken om immigranten evenredig te verdelen over Europa, dan verlicht de druk op de nu ‘populaire’ landen voor immigranten.”

De hoogleraar stelt dat lidstaten voornamelijk bezig zijn met de individuele belangen: “Landen vrezen voor gestelde voorwaarden als er samengewerkt moet worden. De solidariteitsgedachte wordt niet gehanteerd en dat vormt op dit moment het grootste struikelblok voor een goed Europees immigratiebeleid.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: