Dag van Europa

9 mei

Door Bart Roordink

Bron: paulvermast.nl

TILBURG –  Tijdens de top van Milaan in 1985 werd 9 mei uitgeroepen tot ‘Dag van Europa’. Op 9 mei 1950 las de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman de eerste regels van een verklaring voor, die geschreven was door Jean Monnet.

De Tweede Wereldoorlog was voorbij en het voorstel was om een supranationale Europese organisatie op te richten voor het beheer van de belangrijke (militaire-) grondstoffenvan kolen en staal. De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) was een feit en werd voor het eerst voorgezeten door Monet. De EGKS was een belangrijk samenwerkingsverband die de Europese Unie mogelijk heeft gemaakt. Enkele jaren ervoor vochten de Europese grootheden Duitsland en Frankrijk met elkaar en nu moesten ze samenwerken om de veiligheid van Europa, en dus van elkaar, te kunnen garanderen.

Om de Dag van Europa te vieren wordt, sinds 2007, jaarlijks de Lux-Filmprijs uitgereikt. Het Europees Parlement prijst zo de film die het publieke debat van de Europese Unie het meest treft. Het gelijknamige internationale kunstcentrum in Nijmegen werd op 22 oktober 2000 geopend door Franse filmdiva Catherina Deneuve en werd hiermee het eerste en grootste arthouse van Europa.

De winnaar van de Lux-filmprijs 2010 is de Duitse film ‘Die Fremde’. Het Informatiebureau van het Europees Parlement in Den Haag vertoont maandag vrijblijvend deze voorstelling in het Humanity House. In filmhuis LUX, in Nijmegen, wordt de runner-up ‘Illégal’, vrijblijvend vertoond. 

Bronnen:

http://www.europa-nu.nl/id/vhkfc9n88ty2/9_mei_europadag

http://lux-nijmegen.nl/lux/allelux/dag-van-europa-ill-gal

http://lux-nijmegen.nl/over-lux

http://www.europa-nu.nl/id/vigfndi102yq/nieuws/tien_films_geselecteerd_voor_de_lux?ctx=vhpbk8ed6nrd

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: