Mogelijk onderzoek naar Apple

9 mei

Door Leonoor van Rijn

Europese privacywaakhonden zeggen dat de kans groot is dat er onderzoeken worden gedaan naar hardwarebedrijf Apple. Producten van Apple slaan de locatie van het apparaat op en dit is in het geding met de privacyregels.

Eerder werd bekend dat twee producten van Apple, de iPad en de iPhone, de locaties van het apparaat bijhouden en opslaan op het apparaat én de gekoppelde computer. Volgens Apple is het een systeemfout en gaat het niet om de locatie van het apparaat, maar om de locatie van wifi-netwerken in de buurt van het apparaat. Een iPhone of iPad slaat de locatie van het dichtstbijzijnde wifi-netwerk op om de juiste informatie klaar te hebben staan voor de gebruiker. Bijvoorbeeld bij het gebruiken van de navigatie.
Google onderging vorig jaar eenzelfde onderzoek. Toen bekend werd dat Google tijdens opnames van Street View gegevens van wifi-netwerken opsloeg ontstond hierover grote ophef. Onder meer Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Italië startten grote onderzoeken naar het bedrijf. In Frankrijk moest Google een boete betalen van 100.000 euro. In Nederland kan dit oplopen naar een miljoen euro als Google niet binnen drie maanden alle getroffenen informeert. 
Eurocommissaris van justitie Viviane Reding zegt dat ‘elke technologie toestemming moet vragen aan de gebruiker om diegene te volgen’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: