Vissen op plastic

10 mei

Door Suzanne Huig

Tilburg- Europese vissers gaan plastic vissen. Eurocommissaris Maria Damanaki (Visserij) wil vissers die besluiten geen vis te vangen maar plastic, daarvoor subsidie geven. Vissers krijgen zo een nieuwe bron van inkomsten en het plastic wordt weggehaald.

Deze maand start een proefproject in de Middellandse Zee. Franse vissers varen op 20 mei uit vanaf de CĂ’te d’Azur, om plastic te vangen. Het plastic wordt met speciale netten uit de zee gehaald en kan later gerecycled worden. In eerste instantie krijgen de vissers subsidie, maar Europa hoopt dat het winstgevend wordt doordat er minder plastic gemaakt hoeft te worden. Als het proefproject slaagt, zullen volgend jaar ook Nederlandse vissers op plastic gaan vissen.

In de zeeën drijven grote hoeveelheden plastic. Zeedieren en vogels krijgen het afval binnen of raken er in verstrikt. ‘Alleen in de Noordzee komt per jaar 20.000 ton plastic terecht. Dit is slecht voor de dieren. Regelmatig vinden wetenschappers bijvoorbeeld doppen of aanstekers in de magen van zeedieren. Dit kan worden verminderd door het plastic op te vissen’, zegt een woordvoerder van Wageningen IMARES (Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies). Vissers van Vispact Scheveningen reageren minder positief:’Vissen op plastic. Daarmee is het laatste beetje oerinstinct uit het beroep verdwenen. Waar we als vissers voorheen nog op jacht gingen naar scholen vissen, mogen we nu zoeken naar afval.’

Het voorstel van Damanaki komt op het moment dat vissers woedend zijn over nieuwe, strengere Europese regels voor bijvangst. De praktijk waarbij vissers de vissen die te weinig geld opbrengen terug overboord gooien. De nieuwe EU-regels moeten dit stoppen. Damanaki kijkt nu naar mogelijkheden om de vissers te steunen. Ze onderzoekt bijvoorbeeld of de EU de import van visproducten uit landen die de richtlijnen voor duurzame visserij aan de laars lappen, kan verbieden.

Wageningen IMARES
Vispact Scheveningen
Hans van Oostenbrugge
Visserij Klopvis
Duurzaamnieuws.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: