EU snijdt in handelsgunsten ontwikkelingslanden

11 mei

door Rob Hirschmann

De Europese Unie gaat snijden in de voordelige handelsvoorwaarden die voor 180 ontwikkelingslanden gelden. Als het aan de Europese Commissie ligt, wordt dat aantal terug gebracht naar 80. Onder andere Rusland, Koeweit en Saudi-Arabië kunnen straks niet meer van de voordelen profiteren.

De honderd afvallers zijn volgens de Unie sterk genoeg om zonder de voorwaarden de Europese markt op te gaan. De landen hebben hun concurrentiepositie duidelijk versterkt. Zo zag Rusland het Bruto Binnenlands Product sinds het aantreden van president Poetin in 1999 verdubbelen. Europese bedrijven zijn nu bang dat goedkope producten uit landen als Rusland de martk over gaan nemen. De EU komt ze met de maatregel tegemoet.De actie moet er verder voor zorgen dat de Europese markt beter beschermd blijft.

Als het plan wordt doorgezet, kunnen deze landen straks bijvoorbeeld niet meer profiteren van lagere invoerheffingen. Sommige heffingen gelden op dit moment nog zelfs helemaal niet voor de ontwikkelingslanden. Meer dan de helft van de ontwikkelingslanden hebben straks dus geen voorrangspositie. De Unie wil de gunsten nu concentreren op de 80 armste landen. Hiertoe behoren onder andere Burundi, Congo en Sierra Leone.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: