Europarlementariër raakt immuniteit kwijt

11 mei

BRUSSEL – De Franse europarlementariër Bruno Gollnisch wordt mogelijk vervolgd vanwege racistische uitlatingen. Dinsdag hief de Europese volksvertegenwoordiging, op verzoek van de Franse autoreiteiten, zijn parlementaire immuniteit op. Hij kan nu op dezelfde manier berecht worden als alle andere burgers.

LIRCA, een internationaal orgaan tegen racisme, diende twee jaar geleden een klacht in tegen onbekenden die ‘aanzetten tot rassenhaat’. Die onbekende bleek de regionale afdeling van het extreem-rechtse Front National in het district Rhônes-Alpes. Die partij kwam in 2009 met een persbericht waarin ze zich verzette tegen de aangepaste werktijden voor gelovige niet-christenen. Bruno Gollnisch was destijds voorzitter van de afdeling van Front National en verklaarde dat de persvoorlichter gemachtigd was namens de partij te spreken

Er was alleen één probleem: Gollnisch kon niet voor het gerecht gedaagd worden. De immuniteit van Europarlementariërs stond vervolging in de weg. Dat betekent dat zij boven de wet staan en voor hun daden niet vervolgd kunnen worden. Om parlementariërs toch te kunnen berechten, kunnen zij bij stemming uit hun immuniteit gezet worden. De regeling stamt uit 1965 en inmiddels gaan er geluiden op om deze te moderniseren.

De openbare aanklager van het Hof van beroep van Lyon vroeg het Europees Parlement de immuniteit van de politicus op te heffen. Deze week stemde een ruime meerderheid van 510 leden voor ontheffing. Het is voor Gollnisch niet de eerste keer dat hij zijn parlementaire onschendbaarheid kwijtraakt. In 2005 kwam de politicus al eens in opspraak doordat hij de Holocaust ontkende. Vier jaar later werd hij daarvan in hoger beroep vrijgesproken.

Bron 1
Bron 2
Bron 3
C. Berkhout: De immuniteit van de leden van het Europees Parlement in perspectief

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: