Mogelijk Europees kantoor in rebellenstad Benghazi

11 mei

Eurocommissaris Catherine Ashton

Door Yoeri Nijs

STRAATSBURG – De Europese Unie (EU) wil mogelijk een kantoor openen in de Libische stad Benghazi. De post moet onder meer hulp bieden aan de Nationale Overgangsraad, de verzetsbeweging tegen kolonel Muammar Kaddafi. Dat zei commissaris Catherine Ashton (Buitenlandse Zaken) woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg. Het is nog onduidelijk hoe en wanneer de Unie het plan realiseert. 

Het plan voor een kantoor in Benghazi is bijzonder; de EU heeft ook een vestiging in de Libische hoofdstad Tripoli. “In bijna alle omliggende landen is een Europees kantoor. Via daar probeert de Unie de buitenlandse relaties te onderhouden. Door de burgeroorlog zijn de betrekkingen met Kaddafi enorm bekoeld. Het is dan ook logisch dat Ashton nadenkt over een plek in de rebellenhoofdstad”, zegt Maria Andres Marin, woordvoerder van de Europese Unie.

In het parlement is het voorstel goed ontvangen. Ashton hoopt daarmee een stok achter de deur te krijgen bij Kaddafi. Ze eist dat de dictator afstand doet van de macht. Het lijkt een goede zet voor de geplaagde EU-chef, die woensdag een debat hield over haar functioneren. De Britse politica ligt al tijden onder vuur omdat ze terughoudend zou reageren op de politieke ontwikkelingen in Noord-Afrika.
Het is nog onduidelijk hoe en wanneer het eerste kantoor in Benghazi opent. Dat moet de komende dagen blijken. Volgens Andres Marin is het ‘waarschijnlijk’ dat de Raad van Ministers de motie eerst moet goedkeuren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: