Geen gelijk pensioen

12 mei

Door Janneke Noordermeer

Foto gemaakt door Pingu1963

De Duitse overheid kent nog geen gelijke pensioenrechten toe aan homoseksuelen in een geregistreerd partnerschap als aan getrouwde heterostellen. Volgens het Europees Hof van Justitie is er sprake van discriminatie op grond van seksuele geaardheid.

Het Europees Hof van Justitie is van mening dat zowel homoseksuele partners als getrouwde heterostellen dezelfde pensioenrechten horen te hebben. In sommige Europese landen, waaronder Duitsland, zijn de pensioenen lager bij een geregistreerd partnerschap dan bij een huwelijk. Het Hof kwam tot deze conclusie na een situatie aangekaart door de Duitse Jürgen Römer. Hij beweerde te zijn gediscrimineerd door de gemeente van Hamburg omdat hij geen voordeel kreeg  voor zijn pensioen bij het afsluiten van een geregistreerd partnerschap met zijn vriend. Het Hof steunt de bewering van Romer.

De beslissing van het Hof is niet bindend, maar is wel een belangrijke stap voor meer rechten voor homo’s in Europa. Niet elk Europees land erkent het geregistreerde partnerschap, laat staan dat de pensioenrechten gelijk zijn. Het homohuwelijk is in vijf van de 27 lidstaten legaal, namelijk België, Nederland, Zweden, Portugal en Spanje. Het homohuwelijk is in Duitsland nog niet legaal, het land kent wel het geregistreerd partnerschap. Tien lidstaten erkennen (nog) geen geregistreerd partnerschap, waaronder Italië, Griekenland, Roemenie en Slowakije.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: