Bulgarije en Roemenië nog niet rijp voor Schengen

13 mei

door Ellen Langenhuijsen

TILBURG – Hoewel Bulgarije op de goede weg zit, is het land nog lang niet klaar voor de toetreding tot het Verdrag van Schengen. Dit meldde staatssecretaris Ben Knapen van Europese Zaken donderdag tijdens een staatsbezoek aan Sofia.

Het Verdrag van Schengen is een overeenkomst tussen een aantal Europese landen om het vrije verkeer van personen mogelijk te maken. Een van de speerpunten tijdens het bezoek was dan ook de grensbewaking tussen Bulgarije en Turkije, Kapitan Andreevo. Grenswachters uit verschillende Europese landen, waaronder ook Nederland, assisteren de Bulgaren dagelijks met de grenscontroles. Het gebied rondom Kapitan Andreevo wordt onder andere gecontroleerd met vaste en mobiele camera’s. Zij worden bediend vanuit de grenspost en zijn in staat om 25 kilometer om zich heen te kunnen kijken.

Toch is al deze ‘high tech’ apparatuur niet genoeg voor staatssecretaris Knapen. Volgens hem komt er bij het openen en bewaken van grenzen veel meer kijken dan een goed staaltje technologie. Hij is van mening dat ook de hele juridische en bestuurlijke infrastructuur op orde moet zijn. Zolang dit niet geregeld is kan Bulgarije fluiten naar de toetreding tot het Verdrag van Schengen.

Roemenië
Eerder moest ook Roemenië geloven aan het staatsbezoek van Knapen. Net als Bulgarije wil het land aansluiten bij het Schengenverdrag. Maar ook hierover is de staatssecretaris niet erg te spreken. Volgens hem voert Roemenië de hervormingen van het juridisch stelsel onder andere niet snel genoeg door.

Bronnen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: