“Piraterij vanuit land bestrijden is effectiever”

24 mei

Door Lotta Hermans

Tilburg – Het initiatief van minister Hans Hillen van Defensie om de piraterij strenger aan te pakken wordt nu gesteund door België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Luxemburg. Hillen zorgde al eerder voor aanpassingen in het operatieplan van de antipiraterij-missie Atalanta van de EU.

In het voorstel wordt met strenger aanpakken drie nieuwe methodes bedoeld. Door de bewegingsvrijheid van de piraten niet alleen op zee maar ook op land te beperken, hoopt hij piraten alvorens het kapen te hinderen. Ook roepen de ministers op tot het aanpakken van de geldstromen van de criminele netwerken achter de piraterij.

André Bongers, woordvoerder van het ministerie van Defensie, laat weten vertrouwen te hebben in deze nieuwe bestrijdingstactieken als het inderdaad lukt om piraten bij vertrek te hinderen. “Op dit moment wordt piraterij voornamelijk op zee aangepakt. Marineschepen bewaken enerzijds de gevoelige route waar veel koopvaardijschepen langs moeten. Anderzijds observeren de militairen de piraten door te kijken naar wat ze bij zich hebben, met hoeveel ze zijn et cetera.”

 Dat is nodig omdat de piraten hun tactiek steeds blijven veranderen. Die informatie wordt geadministreerd en helpt de vlootverbanden volgens Bongers om beter in te spelen op de piraten. “Het is nodig om de piraterij nog strenger aan te pakken, want de grootte van het gebied waarin de piraten opereren wordt steeds groter. Door piraten te belemmeren in het vrijuit vertrekken van land, hopen we de piraterij terug te dringen.” Cijfers wijzen uit dat het aantal succesvolle kapingen door piraten is afgenomen. Dat resultaat is bereikt door dichter bij de kust te gaan opereren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: