Kamervragen over inzet EU-militairen Libië

14 apr

Door Bart Roordink

Bron:newharvest.punt.nl

TILBURG – De Tweede Kamer wil van het kabinet weten hoe het zit met de mogelijke inzet van een Europees gevechtseenheid in Libië. Mocht de Europese unie  grondtroepen naar Libië  willen sturen, is daarvoor nog wel de goedkeuring van de Verenigde Naties  voor nodig. De EU heeft vorige week besloten tot een militaire operatie in Libië die is bedoeld om de humanitaire hulpverlening te ondersteunen. De bedoeling dat de missie hooguit vier maanden gaat duren.

Nederland voert de eerste helft van dit jaar één van de twee EU-‘battlegroups’ aan van de EU-reactiemacht, die de EU snel kan inzetten bij onder meer crisisbeheersing, humanitaire steun en evacuaties. De gevechtsgroep bestaat uit 1200 militairen uit Nederland, 900 uit Duitsland, 150 uit Oostenrijk , 75 uit Finland en 25 uit Litouwen. De eenheden oefenen samen, maar de reactiemacht is sinds de oprichting in 2007 nog nooit ingezet. Zweden leidt de andere gevechtsgroep met daarin ook militairen uit Finland, Noorwegen, Estland en Ierland. Elk half jaar worden deze gevechtseenheden gewijzigd.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague en zijn Franse collega Alain Juppé verzochten Nederland eerder om de militaire inzet in Libië te vergroten. De Nederlandse regering vond toen dat zij met de handhaving van het wapenembargo en het vliegverbod voldoende bijdraagt aan de NAVO-missie.

Plaats een reactie